A kozmetikai célú állatkísérletekről



2013 márciusa fordulópont volt a kozmetikai célú állatkísérletek ügyében, hiszen ez után a cégek nem végezhetnek új kozmetikai célú kísérleteket, ha az EU területén akarják forgalmazni termékeiket. Bár sokakhoz eljutott ez a hír, a folyamatot, a harcot, mely a változások mögött áll, vannak, akik még nem ismerik, illetve találkoztam olyanokkal, akik egyszerűen csak nem hiszik el, hogy valóban történt valami. 

2004 szeptembere óta tilos az EU-ban állatkísérleteket használni kozmetikai késztermékekhez. Ez azt jelenti, hogy a már összeállított szempillaspirált, arckrémet, sampont, stb... nem tesztelhették állatokon, viszont az összetevőkkel még mindig kísérletezhettek. Ez első lépésben 2009-ben változott meg, ekkor terjesztették ki a tilalmat, azonban ez nem vonatkozott a toxikológiai kockázattal járó összetevőkre. Négy év állt rendelkezésre arra, hogy alternatív tesztelési módszereket fejlesszenek ki. Ez a határidő 2013 márciusában járt le. Március 11-től nem forgalmazható az EU-ban olyan kozmetikai termék, melynek új összetevőit állatokon tesztelték, akár az EU területén belül, akár azon kívül.



Fontos az „új” jelző hangsúlyozása, hiszen amelyik összetevőt valaha is tesztelték, azt a gyártók természetesen továbbra is felhasználják, „átemelik” új termékeikbe. Természetesen az lenne a legjobb, ha soha, senki nem használt volna fel egyetlen állatot sem kísérletezési célra, de éppen ezért fontos kimondani, milyen hatalmas lépés volt ez a változás az állatkísérletek elleni harcban.


 
Azonban nem szabad megfeledkeznünk róla, hogy a világon még rengeteg helyen – a világ országainak kb. 80%-ában – engedélyezett a kozmetikumok és alapanyagaik állatkísérletekkel való tesztelése (van, ahol kötelező is!). A The Body Shop és a Cruelty Free International a globális tilalomért kampányol. A világ kormányaihoz intézett felhíváshoz gyűjtenek aláírást, hogy tiltsák be a kozmetikai célú állatkísérleteket, hiszen léteznek olyan tesztelési módszerek, melyekhez egyetlen állat vére sem tapad. Már csak rövid ideig folyik az aláírásgyűjtés, de még nem késő, bárki csatlakozhat a kezdeményezéshez a The Body Shop üzleteiben, illetve ITT online is elérhető a petíció.


Remélem, ezzel a bejegyzéssel segítem azt, hogy minél több emberhez eljussanak az információk, minél többen tudjanak a jelenlegi helyzetről és arról, hogy összefogással igenis változtathatunk a rossz dolgokon. Köszönöm szépen a segítséget a bejegyzéshez a TBS Magyarország lányainak, akik elláttak információval. Öröm olyanokkal beszélni, akik ennyire elkötelezettek a munkájuk és az állatok védelme iránt.

Forrásaim voltak:
Nektek mi a véleményetek az állatkísérletekről? Aláírtátok a petíciót?

5 megjegyzés:

  1. Mert az jobb lenne, ha embereken tesztelnének,mi? -.-

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sajnálom, hogy ez jutott eszedbe a bejegyzéssel kapcsolatban. Az embereket is ugyanúgy sajnálnám, de mint írtam, léteznek direkt tesztelésre kifejlesztett módszerek. Ilyen például a mesterségesen előállított emberi bőr az EpiSkin.

      Törlés
  2. Igen, biztos vagyok benne, hogy vannak olyanok, akik önként vállalnák.. és az ember tud szólni, ha fáj! Egyébként meg: "léteznek olyan tesztelési módszerek, melyekhez egyetlen állat vére sem tapad."

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. nálad a pont, plusz egy állat szervezete másként reagál bizonyos anyagokra mint az emberé, (pl. lila festékanyag a sminkekben így is sokaknál allergiát okoz mégis piacon van...) szóval igen, önkéntes embereken kellene tesztelni. Így is sokan részt vesznek gyógyszerkísérletekben, csak hát ugye állatokon tesztelni olcsóbb... könnyen szaporodnak, ha egy ne adjisten elpusztul könnyen pótolható, de a legfontosabb a kormányoknak: nem kell fizetni nekik...

      Törlés
  3. Azt is tudni kell, hogy a TBS a L'oréal tulajdonában van, szóval hiába ők nem tesztelnek, az anyacégük igen. Vagyis a pénzed végül még is egy olyan céghez megy, akik tesztelnek állatokon.

    VálaszTörlés