Hasznosságok műtét előtt


Sajnos nem először készülök műtétre, így kicsit rutinosabban tudok felkészülni a teendőkre, a csomagolásra. Arra gondoltam, hogy ezzel kapcsolatban megosztok pár gondolatot veletek, hátha egyszer hasznos lesz számotokra, bár nagyon remélem, hogy nem. Szóval, ez most egy kórházba menős, műtétre készülős bejegyzés lesz...

Először is, amit egy betervezett műtét előtt el kell intézni: Mindenféle vizsgálat, papír, amit a sebész előírt. Nekem az epeműtétem előtt vércsoport meghatározás, egy hónapnál nem idősebb vérvételi eredmény és ultrahang kellett. Most, a vakbelem esetében már csak vérvételi eredmény kell, de elteszem a szövettani leletemet és egyéb papírjaimat is, inkább több legyen, mint kevesebb. Illetve, kellhetnek még a következők: beutaló, kitöltendő papír az altatóorvos részére (olyan kérdésekkel, mint gyógyszerallergia, előző műtétek, betegségek, stb...). Természetesen az orvos mindig elmondja, mire van szükség, csak nagyon figyeljünk oda rá, hogy minden papírunk rendben legyen! 


Ennyit a "szokásosabb" dolgokról, jöjjenek az érdekesebbek, amikre nem biztos, hogy gondol az ember. Vigyük magunkkal a megszokott gyógyszereinket (az állandóan szedettekre gondolok), mert nagy valószínűséggel ezeket a kórházban is bevehetjük majd, ha mégsem, akkor is ott vannak és meg tudjuk őket mutatni. Így nem fordulhat elő, hogy elfelejtjük a gyógyszer nevét és fennakadás lesz abból, hogy nem tudják, eddig mit szedtünk. 
Ha már gyógyszerekről van szó, meg kell említeni a fogamzásgátlót is, amit javasolt a műtétkor NEM szedni, a magasabb trombózisveszély miatt!  
Szintén olyan dolog, amire nem is feltétlenül gondolnánk, hogy a műkörmöt, körömlakkot távolítsuk el! A köröm lilás elszíneződéséből tudnak következtetni az oxigénhiányos állapotra. 
A kontaktlencsét, piercinget műtét előtt ki kell venni! Nekem egy orrpiercingem van, nincs rögzítve sem, csak beakasztva, viszont nagyon gyorsan (egy-két óra alatt) benő a lyuk, ha kiveszem. Az előző műtétemnél vittem magammal a műtőbe és altatás előtt megkértem az egyik nővért, hogy tegyék vissza, ha végeztek. Természetesen úgy ébredtem, hogy a helyén volt. 
Ha épp fogyózunk, diétázunk műtét előtt, akkor törekedjünk inkább a szinten tartásra, mert kell az erő a műtéthez, illetve a felépüléshez is. 


Szerintem érdemes úgy pakolni, hogy minél kevesebb dolgot vigyünk magunkkal, azért is, hogy ne kelljen mindig figyelni rá, hogy a holmink meg van-e. Itt nem arra gondolok, hogy valaminek lába kél, hanem egyszerűen csak arra, hogy én is például hajlamos vagyok azért is aggódni, hogy a tusfürdőm megvan-e még. Éppen ezért ebből is csak minit viszek, így cipekednem sem kell annyit, illetve ha elveszik, akkor elveszik, kit izgat! Lefényképeztem a neszesszerem tartalmát, hátha ez is hasznos lesz valakinek. Természetesen semmiféle sminkterméket nem viszek magammal, csak egy-két kencét, ami szükséges, illetve párat, ami számomra hasznos lehet az extra száraz bőröm miatt. Tusfürdő, testápoló és testvaj (bár lehet, hogy végül ezeket nem fogom használni), kézfertőtlenítő, ajakbalzsam, kézkrém, egy kevés hidratálókrém, ha esetleg az orrom melletti száraz terület úgy döntene, mindenképpen húzni, hámlani akar. Szemüvegtisztító kendők és pár hajgumi, mert az mindig kell és mindig elveszik. Ide kerül még a fogkefe, fogkrém, betétek.


Amit még fontos lehet vinni, de mindig otthon marad: zsebkendő, evőeszköz és műanyagpohár, papucs zuhanyozáshoz, TAJ kártya, telefontöltő. Utcai ruhára nem igazán van szükség, amiben megyünk, abban távozhatunk is, mert amint felvettek a kórházban, le kell vetkőzni és elfoglalni az ágyat. Pizsama és váltás pizsama, de inkább hálóing (főleg hasi műtétkor kényelmesebb), köntös, törölközők (kicsi, nagy) kerülnek a csomagba. Alsóneműből elég annyit tenni, ahány napra megyünk, pláne, hogy (hasi) műtétnél azt is le kell venni és egy-két napig élni nélküle. 

Figyeljünk oda az evési-ivási instrukciókra és gondoskodjunk némi szórakoztatásról, mégis csak több napról van szó. Én könyveket, a blogos tervezgetős füzetemet és papírt, ceruzát viszek rajzoláshoz. 

Műtét előtt a tisztálkodás során különösen figyeljünk annak a területnek a megtisztítására, ahol a beavatkozás zajlik majd. Ezután minden ruhától meg kell válni és felvenni a kapott (úgy emlékszem, hátul nyitott) hálóruhát. Innentől pedig már nem rajtunk múlik a dolog. Ha ébredéskor fáj a torkod, az az intubáló cső miatt van, ha pedig lenézel és tetőtől talpig narancssárga vagy, ne ijedj meg, az csak a fertőtlenítő, amivel lekentek. :) 


Azt hiszem, ennyi lett volna, ezek alapján készültem és fogom bepakolni a csomagom. Illetve, az a szokásom, hogy kisebb-nagyobb megpróbáltatások (vizsga, felvételi, műtét) előtt összeszedek a számomra fontos emberektől egy-egy dolgot. Egy kis kabala, amit magammal viszek ~ szerencse kavics, egy rajz, plüss, stb... Remélem, sosem lesz szükségetek erre a bejegyzésre, de ha mégis, akkor itt van, hátha hasznos lesz. Ha bármi eszetekbe jut, ami kimaradt, de fontos lehet, megköszönöm, ha megírjátok kommentben! 

Én holnap elvonulok a kórházba, holnapután pedig már meg is szabadulok a vakbelemtől. 4-5 nap és már itthon is leszek. Vigyázzatok magatokra és a kis szünet után térjetek vissza majd hozzám olvasgatni! Szép hetet Nektek! <3

23 megjegyzés:

  1. Olyan jó olvasni, hogy rutinos vagy az operációk terén, és nem vagy halálra rémülve. Dicséretes, a kollegáknak is sokkal könnyebb dolguk lesz. :)
    Egy hete öcsémet is műtötték, szintén vakbélgyulladás miatt, de ő nem volt hozzászokva a kórházi tartózkodáshoz, ezért nehezebben is viselte, de szerintem nálad ez nem jelent gondot.
    A témára visszatérve, valóban jól összeszedted a kellékeket.
    Mielőbbi gyógyulást kívánok! :) Várunk vissza.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm. Azért nem vagyok ám olyan nyugodt, de valamiért mindenki azt hiszi. Nem félek, mert tudom mire számítsak, de azért rossz ez így is, úgy is. Remélem, a testvéred már jobban van! :)

      Törlés
    2. Persze, egy egészséges félsz, izgalom belefér, hiszen az egészségedről van szó. Gondolok majd rád. :)
      Köszönöm, igen, jobban van, ma már mehetett is suliba. :)

      Törlés
  2. Drukkolok, hogy minden rendben menjen :)!

    VálaszTörlés
  3. .minden rendben lesz, csak pozitivan :)

    VálaszTörlés
  4. Szerintem amit még kellene: a leleteidet, orvosi papírjaidat lefénymásolni, mindet, hogy legyen otthon belőle még 1 példány. A kórházban nem mindig adják vissza és lehet, hogy az eredményed kell még 2-3 hónap múlva más miatt és ha nem ugyanabba a kórházba mész vissza, netán egy magánorvoshoz jársz majd, akkor kelleni fognak és nem kell újra megvizsgálni. Nem egy vagyon pár fénymásolat, de jól jön.

    VálaszTörlés
  5. Vigyázz magadra, gyógyulj meg hamar!

    VálaszTörlés
  6. Kitartást kívánok és mihamarabbi gyógyulást! :)

    VálaszTörlés
  7. Mihamarabbi gyógyulást kívánok, és vigyázz magadra!! :)

    VálaszTörlés
  8. Nagyon hasznos bejegyzés volt és mihamarabbi felépülést kívánok neked! Gondolok rád! :)

    VálaszTörlés
  9. Nagyon ügyesen összeszedett bejegyzés, tényleg hasznos annak, akire hasonló dolgok várnak. Talán csak egy valami maradt ki, hogy nagyon sok türelem kell a kórházban a betegnek is.Legtöbbször ebből adódik sok konfliktus a beteg és az eü. dolgozók között. Kevesen vannak mindenhol az ápolónők, orvosok, kisegítő személyzet. Nagyon sokan 24 órákat dolgoznak, kimerültek, stb. Mindezek ellenére, mindig a beteg az első nekik, szinte fanatikus módon, pláne ha baj van...tudom, mert köztük dolgozom :)

    Szóval, mielőbbi gyógyulást kívánok neked, minden rendben lesz :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Láttam már magam is, mit hajtanak, dolgoznak a kórházban. Minden tiszteletem azoké, akik a betegeket segítik. Köszönöm szépen a jókívánságot és azt is, hogy ezt eszembe juttattad már indulás előtt. :)

      Törlés
  10. Nagyon hasznos volt és jól összeszedted. Én tuti sok felesleges dolgot bepakolnék és sok olyat hagynék itthon ami kellene. Mielőbbi jobbulást kívánok neked! :) Szorítok neked nagyon! :)

    VálaszTörlés
  11. Köszönöm Nekem ez a bejegyzés sokat segít most :)

    VálaszTörlés
  12. Köszönöm a bejegyzést, segít összepakolni...

    VálaszTörlés