Egy nap Amszterdamban | Fotónapló



Az utolsó Hollandiában töltött napunkon Amszterdamba, a fővárosba látogattunk el. Rég' szerettem volna már eljutni ebbe a városba, amire természetesen a Csillagainkban a hiba c. könyv rátett még egy lapáttal. Itt egy adag kép Nektek is, hátha kedvet kaptok hozzá, hogy egyszer ellátogassatok ide. :)


Borzalmasan hideg és szeles reggelen értünk Amszterdamba (megbántam, hogy nem vittem kesztyűt, sapkát). Egy kikötő melletti parkolóházban sikerült megállni, majd elindultunk a belváros felé. Szerencsére hamar jobb idő lett, de azért eléggé féltem, hogy egész nap vacogni fogunk. 


Mindenhol magasba törő épületek és rengeteg tégla. Ezen a képen láthatjátok a kampókat a házak tetején. Ezek segítségével húzzák fel a bútorokat, nagyobb tárgyakat a lakásokba, mivel maguk a házak is, de főleg a bejáratok annyira keskenyek, hogy egy jól megtermett embernek már kényelmetlenséget okozhat a bejutás. 


Az utcák, a járdák is ugyanilyen vékonykák; egyik oldalon a házsor, a másik oldalon a csatorna - korlát nélkül... Rengetegen laknak itt, akinek pedig nem jut hely a lakásokban, az "vízi házban" is lakhat, amivel lehorgonyozhat a csatorna partján. 


Rengeteg a szuvenírbolt, minden sarkon kapni fatulipánt, tulipánhagymát, klumpát és cannabis-os termékeket, például a levél mintájával díszített pólót, bögrét, de cannabis ízesítésű sört és nyalókát is láttunk a kirakatok mögött. Valamint, ha itt laksz, akár saját növénykéd is lehet, szinte bárhol vehetsz magokat. 


A Dam (főtér) elég zsúfolt volt (ahogy állítólag mindig). A villamosmegálló a főtér közepén van - a képen a villamos mögött a De Bijenkorf bevásárlócsarnok. Oh, és a főtérre vezető szűkebb utcákban már fent volt a karácsonyi díszítés (október végén). 


A tér másik oldalán van a Királyi palota (Koninklijk Paleis), a klasszicista épület a 17. században épült, a királyi család lakja, bár a székhelyük nem itt van, hanem Hágában (ezt láthattátok a vlogban).


Délelőtt sétáltunk, délután pedig hajókáztunk a csatornán. Fejenként 9 euróért részt vehetsz egy egyórás ringatózáson, amin megmutatják Amszterdam nevezetességeit (pl. Anna Frank ház, amit végül nem néztünk meg belülről, mert kilométeres sor állt) és mesélnek róluk hollandul, németül, angolul és franciául. (Az alábbi képeken felfedezhettek némi visszatükröződést, mert a hajó ablakán keresztül készítettem őket.)


A hajón elmondták, hogy a csatornába rendszeresen pottyannak bele autók (mivel sehol nincs korlát szinte). Ha pedig egy hídról nézel le a vízbe, sok biciklironcsot láthatsz. Plusz érdekesség, ha keményebb tél van, befagy a csatorna vize, olyankor pedig sokan járnak rajta korcsolyával (akár munkába is). A sétahajózás után megnéztük a piros lámpás negyedet, ahol természetesen nem szabad fotózni... 


Még egy kávé fért bele a program, de időközben szépen kisütött a nap is. Sietnünk kellett vissza sajnos, hogy még be tudjunk futni a boltba, ha akarunk másnap enni valamit a hazaúton. 

Remélem, tetszett Nektek ez a pár kép és sikerült átadnom a város hangulatát. Este megtaláljátok majd a csatornán azt a videót is, amiben megmutatom, miket vettem Hollandiában. Addig is a vlogot IDE, az antwerpeni fotónaplót pedig IDE kattintva nézhetitek meg, ha esetleg lemaradtatok valamelyikről. 

Jártatok már Amszterdamban? Szeretnétek egyszer eljutni? Olvastátok a Csillagainkban a hiba c. könyvet vagy láttátok a filmet? 

6 megjegyzés:

  1. Annyira tetszik Amszterdam, remélem egyszer eljutok ide! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kívánom, hogy eljuss! Csoda egy város, csak imádni lehet. :)

      Törlés
  2. Nagyon tetszett a bejegyzés, igazán hangulatos lett :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen, örülök, hogy tetszett! :)

      Törlés
  3. .jo volt a kepeket nezegetni, Amszterdam nagy kedvencem. Sokszor voltam ott, innen csak 1 ora repulovel. Amikor jobb az ido, sut a nap, minden tele van viraggal meg szebb :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Biztos nagyon szép, amikor virágba borul. Ha egy órányira lennék tőle, biztos próbálnék gyakrabban átruccanni. :D

      Törlés