Yankee Candle karácsonyi illatok | 2014



Már jó pár hete, hogy anyukámmal rendeltünk egy doboz Yankee Candle gyertyát. Nagyon sokat vacilláltunk, ez volt az első rendelésünk és a tartokon kívül most találkoztunk először YC termékekkel. Akkor töltötték fel az első karácsonyi újdonságokat, így természetesen minden illatból kértem egyet. A mintagyertyák mellett döntöttem, mert úgy gondoltam, ezeket biztos tovább élvezhetem, mint a tartokat. Persze az egyik illatból nem volt raktáron mintagyertya, de így utólag már nem is bánom. Miért? Olvass tovább! :)


Az első négy karácsonyi illatújdonság az illatgyertya.hu leírásában: 

Angel's Wings - Az édes vattacukor, friss virágszirmok és finom vanília mennyei aromája.

Candy Cane Lane - Egy varázslatos karácsonyi hely, ahol az álmok borsmentából és édes sütikből készülnek vaníliás cukormázzal.

Christmas Garland - A frissen vágott fenyőágak és a zamatos áfonya keveréke adja ezt az igazán karácsonyi hangulatú aromát.

Icicles - Egy igazi téli illat, amelyben keveredik a jeges fenyőágak és a fűszeres fahéj aromája.

A tartok (mini viaszok) darabja 450 Ft, a mintagyertyák darabja 650 Ft. Innen rendeltem őket: LINK


Kezdjük a klasszikus karácsonyi illatokkal. Először is itt van a Christmas Garland, amitől nagyon féltem, mert valljuk be, nem igazán lehet olyan fenyőillatú gyertyát találni, amely nem a mellékhelyiség illatosítására szolgáló szagban tündököl. Na a csomagolásban ennek is pontosan olyan szaga van. Ha felolvad akkor is olyan marad. Jó, tompul egy kicsit ez az erős, mérges-fenyős illat, icipicit frissebb, zöld illata lesz, viszont én képtelen voltam belőle kiérezni azt a bizonyos áfonyát, amit a leírás ígér. Ez egy nagyon tömény, számomra tolakodó illat. Elfújtam alatta a gyertyát és gyorsan kiszellőztettem. Aki késztetést érez arra, hogy keresgéljen a (mű)fenyőillatú termékek között, nyugodtan bepróbálkozhat vele vagy kipróbálhatja az Ambipur Winter Garden gyertyáját (kb. 900-1000 Ft), számomra annak ugyanilyen illata van. Nálam mindkettő kuka. 

Candy Cane Lane az az illat, amivel nagyon befürödhet az ember, ha nincs tisztában vele, mire számíthat. Cukorbotról van szó, de milyen is a cukorbot? Régebben kaptam külföldről (Ausztria) és vettem itthon is, finom, édes dolog volt, a normál keménycukrokhoz hasonló ízzel, de törékenyebb állaggal. Aztán a barátom hozott Amerikából egy csomaggal és egy világ dőlt össze bennem. Akkor értettem meg, miért is mondják erre a cukorbotra az amerikai videókban, hogy mentolos. Erős, mentolos íz, ami nálam elnyomta a cukor édességét is. Ennek a gyertyának az eredeti, amerikai cukorbothoz hasonló aromája van, égetéskor mentolos, friss illat tölti be a szobát. Bár magát a cukrot nem szeretem, ezt a friss, pindurit édes illatot imádtam. Aki tudja, mire számítson vagy aki kifejezetten mentolos illatot keres, feltétlenül próbálja ki!  


Két formabontó, modern karácsonyi illat is érkezett. Bevallom, a négy közül leginkább az Icicles érdekelt, egyszerűen odavagyok ezért a madárkás címkéért. Aztán megszagoltam és elhúztam a szám. Tömény mosópor illat árad ebből a darabból. Égetéskor ez szelídül, olyan illata van, mint amikor kiteszed száradni a ruhát. Frissen mosott paplanok... Szeretem, amikor a takarómnak ilyen illata van, de ez a darab, mint karácsonyi illat! Egy illúziórombolás. Különben nem rossz, nem kellemetlen, de akkor is. A négy közül egyébként ez volt az egyetlen, ami képtelen volt betölteni illattal a szobát, csak a gyertya közelében éreztem, hogy történik valami.

A végén pedig jöjjön a telitalálat. Az Angel's Wings valóban azt az illatot adja vissza, amit ígér. Finom, édes, vaníliás illat, mint egy karácsonyi sütemény. Hamar, de nem tolakodóan intenzíven tölti be a szobát. Ezt én a hagyományos "karácsony illatú" darabok közé sorolnám, olyan, mint egy álom. Aki kedveli a vaníliát, a karácsonyi sütiket, annak kötelező kipróbálni. 
A négyből tehát számomra kettő bizonyult kellemesnek, illetve mondjuk, hogy kettő és fél, mert a madárkás illata is kellemes volt végül is, de direkt nem vennék mosópor illatú gyertyát. A fenyős csak egy pöppet lett kellemesebb, mint az a szörnyű illat, amire számítottam. 



Itt pedig még egy tipp a végére. Órákig tudom nézegetni a gyertyakiegészítőket a webshopon, de nem vitt rá a lélek, hogy vegyek egy mintagyertya tartót 1500-3000 Ft-ért. Viszont a Kikből már jó pár teamécsestartót vásároltam, a kisebbek, amik jelenleg is kaphatóak a karácsonyi csecsebecsék között (~300 Ft) éppen akkorák, hogy bele lehet csücsültetni a mintagyertyákat. Ráadásul sokszor le is árazzák őket, amit a képen láttok, azt 30 Ft-ért vettem.  

Szagoltátok már ezeket az illatokat? Szeretitek a YC termékeit? 

8 megjegyzés:

  1. Én csak tartokat veszek :) Ezeket mind próbáltam,nekem személy szerint a Garland is tetszett,az Icicles viszont nem.De hát nem vagyunk egyformák :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Milyen unalmas lenne, ha mindenkinek ugyanaz tetszene! Én is maradok a tartoknál, szerintem jobban megéri, mint a mintagyertya. :)

      Törlés
  2. Elég necces látatlanba gyertyát venni, pont ezért mert lutri, és az egy dolog, hogy mi van rá írva :S Valamelyik nap egy pláza standján végigszagoltam a tart kínálatot, és megmondom őszintén egyik sem hatott meg igazán, a legtöbb illata nem is tetszett, néhány volt csak, ami finom illatú volt, de azok sem annyira, hogy kényszert érezzek a megvételére :S

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, necces, ezért is gondoltam, hogy legalább erről a négyről írok. Sajnos hozzánk egy pláza vagy bolt sincs közel, ahol lehetne kapni, úgyhogy rábíztam magam a szerencsére. Különben 10-ből 3 nem tetszett, úgyhogy nem olyan gáz. Illetve ez a fenyős az egyetlen, amit még elviselni sem bírok, a másik kettőt odaadtam olyannak, akinek tetszik. :D

      Törlés
  3. Én az Angel's Wings és Candy Cane Lane illatokat vettem mini gyertyában és nálam mindegyik betalált, úgyhogy elégedett vagyok. Ezek után én is óvakodni fogok a fenyőillatútól..:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát igen, ez a kettő nálam is betalált. Minimum a fenyőillatúnál kell egy illatpróba vásárlás előtt az tuti. :D Tipikusan egy olyan illat, amit valaki vagy nagyon utál vagy favorizál. Nincs kellemes középút szerintem.

      Törlés
  4. Na igen, sok függ az adott ember ízlésétől is, meg hogy mely illatokra érzékeny az orra. Nálam mind a négy telitalálat lett, pedig elsőre egyikért sem voltam oda, az Icicles pedig talán a leges-leg lett nálam a végére :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én mondjuk a válogatósabbak közé tartozom. Az Icicles... annyira sajnálom, hogy nem egy álomillat számomra! Olyan bájos azzal a madárkával. Igen, engem meg lehet fogni ilyen dolgokkal. :D

      Törlés