Túlélni a karácsonyt hízás nélkül?!


Karácsonykor hízunk. Sokaknál ez olyan általános megállapítás, mint az, hogy nyáron meleg van. Bizony, a karácsony a jó falatokról is szól, de igenis lehetséges plusz kilók nélkül zárni az ünnepeket. Mivel még van egy hetünk a karácsonyi ebédek, vacsorák (sokszor) gyomrot nem kímélő fogásai előtt, szeretnék megosztani néhány gondolatot, hátha lesz olyan, akinek segítek velük. Ezek már több éves praktikák nálam, bár még sosem rendszereztem, írtam le őket, csak úgy jöttek és szokásokká váltak. Volt olyan karácsonyom, amit nemhogy nem hízással, hanem fogyással zártam; képzelhetitek, mekkora volt a meglepetés a barátnők körében, amikor mindenki pufin ment vissza a suliba, én meg vígan lambadáztam az egy számmal kisebb nadrágomban! :D 

Az adventi időszak alatt, amíg a szentestére, karácsonyra készülünk, nem csak az otthonunkat díszíthetjük fel, de a testünknek is adhatunk bőven az ilyenkor terjengő illatokból, ízekből. Ha hozzászokunk, hogy egy-egy kedvelt finomsággal nem csak az ünnepi asztalon találkozunk, nem lesz akkora falás-roham a vége. Mire is gondolok? Kész van már a mézeskalács, de még meg sem kóstoltad, mert tartogatod. Aztán eljön a várva várt nap, amikor magad elé veszed fémdobozostól, a másik kezedben a szaloncukros bödönnel és a karácsonyi vacsora után gyarapítod még két kilóval az újévi fogadalmak listáját. Szerintem sokkal jobb, ha rászoktatod magad szépen fokozatosan a finom falatokra. Például inkább egyél meg minden nap egy mézeskalácsot, minthogy egy vödörrel megegyél a fa alatt ülve. Persze ez sem olyan dolog, amit alapesetben tanácsolnék, de még mindig jobb.

Túllendülve a süti dolgon, leírnám a "titkomat", ami minden karácsonyi édesség, szirup, szaloncukor és csoki helyett bevethető. Fűszer. Hiszen az év vége alapból is a fűszeres ízek és illatok időszaka. Én például az utolsó adventi héten mindennap fahéjat rakok a reggeli kávémba, de ugyanígy kerülhetne bele egy kis kakaó vagy vanília is. A csirkemellet is mézzel és rozmaringgal fogom sütni, esetleg teszek mellé még egy kis gyümölcsöt is. Ez is olyan dolog, aminek csak a fantáziánk szabhat határt. Különben, ilyenkor még a fürdővizembe is levendulás sót teszek és a párologtatóban is kellemes illatú olaj van. Így mire az ünnepi asztalhoz érek, az illatok és ízek miatt nincs kényszerem rá, hogy mindenre azonnal rávessem magam. Amúgy is próbálok mértékletesebb lenni legalább 2-3 nappal az első díszebéd előtt. Csökkentem az adagokat, hogy picit szűküljön a gyomrom, ne is kívánjak sokat enni. Tudom, van, aki arra esküszik, hogy jól kell lakni már az ünnepek előtt is, de számomra az volt a jobb megoldás, amit leírtam. Ezzel már be is előztük egy picit a plusz kilókat.

 
Szóval, karácsonykor megszoktuk, hogy összeül a család, mindenki boldog (a nagy teríts meg, hol a cellux, nincs égősor, a macska a fán lóg – dolog után) és nagyban lapátolja, amit az éppen aktuális házigazda az asztalra tett. Persze mindenkinél más szokások vannak, de előfordulhat, hogy valaki 3-4 ünnepi lakomán is részt vesz. De a lényeg mindig ugyanaz: Csak mértékkel! Az előkészületek miatt már nem fog meg minket a rengeteg illat, de a látvány azért csak csak csiklandozza a szemet. Ráadásul enni kell, mivel a házigazdát sem akarjuk megsérteni. Ilyenkor kell okosnak lenni és már a merés előtt belegondolni abba, mit is akarunk. Ha például sült hús van, van hozzá két-három köret és még minimum ugyanennyi féle-fajta saláta, savanyúság is, mit válasszunk? Gondolom, az első reakció a mindenből egy picit, de pont ez az, amit szerintem nem szabad csinálni, mert abból csak az sül ki, hogy mire vettünk mindenből, a tányér púposan áll előttünk és valljuk be, van rá ingerenciánk, hogy mindent eltüntessünk, ami előttünk van. Jobb, ha előre választunk. Mondjuk csak egyféle köretet és csak egyféle salátát, akkor is ügyelve arra, hogy ne kerüljön több belőlük a tányérra, mint a húsból. A sütemények tengeréből is hasonlóan módszeresen válasszunk, mondjuk kettőt és próbáljuk lassan elfogyasztani. Nem kell mindent egyszerre megkóstolni, mert a nagyi úgyis csomagol... Oh, és persze ne felejtsünk el inni evés közben (nem, itt nem az alkoholra gondolok), ezzel is oldjuk egy kicsit az étvágyat.

Mozogni sem árt az ünnepek alatt, bár lehet, hogy két rokonlátogatás között nem lesz időnk lenyomni egy tornavideót, de itt lép életbe az, amit minden mozgással kapcsolatban tőlem kérdezőnek leírok/elmondok. Ahogy a mozgásban gazdag életmód sem abból áll csak, hogy napi fél/egy órát aktívan sportolással, tornával töltünk, utána pedig punnyadunk egész nap a tévé előtt, úgy karácsonykor is aktivizálnunk kell magunkat. Tessék önként jelentkezni lefutni a szeméttel, felmászni a létrára és felrakni a díszeket vagy addig keverni a csokikrémet, míg le nem törik a karunk.


A legegyszerűbb megoldás mondjuk mindenképpen az, hogy legalább ha mi főzünk, akkor válasszunk kicsit könnyebb fogásokat. Egy kis keresgéléssel és gondolkodással kíméletesebb fogásokat is előállíthatunk, akár úgy is, hogy ragaszkodunk a hagyományos ízekhez. Így pedig nem csak a plusz kilókat, de a nagy karácsonyi rosszulléteket is beelőzhetjük.

Remélem, lesz olyan, akinek hasznára válnak az itt leírtak, számomra nagyon jó emlékeztető volt, hogy így összeszedtem a dolgokat. Aki nem ért egyet valamivel vagy van saját ki praktikája, ne legyen rest megosztani! Kellemes karácsonyi készülődést! :)

2 megjegyzés:

  1. Nagyon tetszett ez a bejegyzés, nekem állati hasznosak ezek a tanácsok, és jó párat meg is fogok belőlük fogadni. Ez a fahéjas ital-dolog tényleg jó lehet, bár én nem kávézom, de mondjuk a kakaómba szívesen teszek bele. A husi gyümölccsel nálam nem nyerő, de idén amúgy is poci-kímélő vacsit csinálok (lazac és rák, úgyhogy az utolsó kép nagyon el lett nekem találva), bár anyuméknál tuti hadseregnyi kaja lesz. Majd próbálok mértéket tartani, bár a gyomrom érdekes módon már nem tud annyit elbírni, mint régen. Meg mire oda jutok, hogy falatozás, addigra megtelik az orrom a sütik illatával, meg az ételekével is és nem kívánom őket annyira.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Pont Rád gondoltam, mikor leírtam a gyümölcs+hús dolgot, láttam, írtad, hogy frászt kapsz tőle. :D Engem is el szoktak telíteni az illatok, ez is jó trükk lehet akkor. Örülök, hogy tetszett a bejegyzés, köszi. ~ :)

      Törlés