Fogyókúra fiatalon - FoGYIK 2


via Pinterest LINK

Már fiatal korban is gondot jelent, ha van egy kis plusz az emberen, ez nem kérdés - nem is csak az egészségügyi szempontot figyelembe véve. Tudom, milyen, amikor a súlyod miatt csúfolnak és most újra eszembe jutott a sok régi emlék, mivel a napokban több levelet kaptam olyan fiataloktól, akik le szeretnének fogyni és többen említették, hogy félnek az iskolában bevezetésre kerülő testzsír százalék méréstől is. Ez utóbbival kapcsolatban nem nagyon szeretnék véleményt nyilvánítani, ugyanúgy túl kell esni rajta, mint a mérlegre álláson, akár kényelmetlen a dolog, akár nem. Viszont mindenképpen szeretnék pár sort, pár tippet írni a tizen(pár)éveseknek is.

Sokszor hallani, hogy ha fiatal vagy, könnyen fogysz, hamar regenerálódik a szervezet, stb. Ez igaz, viszont nem úgy kell érteni, hogy nem kell ledolgozni azokat a felesleges kilókat, szóval ezt a mondatot ilyen szinten el kell felejteni, mert az üzeneteitekből azt látom, ez igencsak gyakori csalódottságforrás.  

via Pinterest LINK

Ha fogyni szeretnél - akármilyen korban is vagy -, figyelned kell a mozgásra és az étkezésre. Tudom, sokan nem szeretnétek belevonni a szüleiteket a dologba, de mivel valószínűleg nem magatoknak veszitek meg azt, ami az uzsonnás dobozba kerül... Kérjetek bátran segítséget, mondjátok el, hogy szeretnétek változtatni, szeretnétek egészségesebbek lenni és ezért az étkezéseiteken is változtatni akartok. Nem kell közölni, mennyi az annyi, a szüleitek megértik, ha nem akarjátok elmondani, hány kilósak vagytok. De biztos örülni fognak, ha azt kéritek, vegyenek inkább zöldséget, gyümölcsöt a csoki és a chips helyett. 

Ha pedig már a nasinál tartunk; lehet, hogy a kedvenc rágcsád helyett fura répát ropogtatni, de hidd el, csak párszor kell próbálkozni és utána már megy a dolog magától. Fogyassz tejtermékeket is, étkezz rendszeresen, ne hagyd ki az ebédet (akár menzás, akár otthon kapod). Adj esélyt azoknak a falatoknak is, amiket még nem vagy nem igazán próbáltál, lehet, hogy szereted a halat, a spenótot (nagyon finom salátát lehet készíteni belőle). Igyál, hogy hidratáld a szervezeted, de mérsékeld a cukros üdítők fogyasztását. Próbáltad már a teádat cukor nélkül?

via Pinterest LINK

Kanyarodjunk kicsit vissza a mozgás kérdéséig. Próbálj ki mindenféle mozgásformát, ami tetszik, hátha az egyikbe beleszeretsz. Ráadásul nem mellékesen még jól is érezheted magad! Ha pedig van valami, amit rendszeresen csinálsz, amellett se legyél lusta. Ha mondjuk eljársz biciklizni, de utána leülsz egy zacskó chips társaságában a tv elé, az nem biztos, hogy célra vezető, nem igaz? Inkább kapcsold be a kedvenc zenéd és kezdj rá kicsit táncolni vagy vidd sétálni a kutyádat. Rengeteg lehetőséged van, ha pedig aktív vagy, sokkal hamarabb megy le a felesleg.  

Persze ezek csak az én gondolataim, de remélem, tudtam pár dolgot mondani, amivel el lehet indulni. Persze nem vagyok szakértő, de hozzáértő segítséget is kaphattok a háziorvosotoktól. De ha már szót ejtettünk a testzsír százalék mérésről, az iskolaorvossal is nyugodtan megbeszélheted a dolgokat, biztos vagyok benne, hogy rengeteg tippet  tud adni. Tudom, tudom, már az is ciki, hogy be kell menni a kötelező ellenőrzésre, de anélkül, hogy vennéd a fáradtságot, biztos, hogy nem fogsz tudni változtatni dolgokon. 

Próbálj elgondolkodni rajta, mi egészséges és mi nem. Egy kis odafigyeléssel csatát lehet nyerni a kilókkal szemben. De ami a legfontosabb: szeresd magad!

0 megjegyzés: