Saslik és grill kukorica recept



Az egész nyarat a kertben szoktuk tölteni, főzés szempontjából is. Van, hogy egy hétig szinte csak grill ételeket csinálunk és van, amikor az egész már a könyökünkön jön ki. Általában zöldséget és szelethúst szoktunk sütni, de nagyon szerettem volna valami különlegesebb dolgot. Eszembe jutott, hogy csinálhatnánk saslikot, mert előző nap láttam, hogy valaki ilyen ételről osztott meg képet. Hozzá kell tennem, pocsék saslikot szoktunk csinálni régebben, mindig száraz volt és egyhangú, ezért évek óta nem is jutott eszünkbe. Aztán mostanában elkezdtem gondolkodni a dolgon, rájöttem, hogy lehet, hogy erre is kellene valami szósz. Pálca volt itthon, az esti sütéshez csak másként kellett felvágni a hozzávalókat, így nekiveselkedtem és a saját ízlésem szerint csináltam egy mézes-mustáros szószt. 

A grill kukoricát szintén hasonlóan rosszul szoktuk csinálni, illetve az előre megfőzzük, lecsepegtetjük és rá a rácsra verzióban. Idén ezt is kicsit megvariáltam és a fóliában sült krumplihoz hasonlóan készítettem el. Gondoltam, megosztom az ötleteket, hátha az utolsó nyári hétvégén kedvet kaptok a kertben sütögetni. 


A saslikhoz csirkemellet és zöldségeket szoktunk használni, illetve a fiúk kedvéért szokott még a pálcára szalonna és/vagy kolbász is kerülni. A lényeg, hogy minden legyen szépen felkarikázva, kockázva. Ezekhez mennyiséget nem írnék, azt inkább a pácnál adom meg. 

Mézes-mustáros saslikpác (kb. 10db pálcához elég)
1 tk méz 
2tk mustár
½ tk olívaolaj
1 tk natúr joghurt
zöld fűszer ízlés szerint (oregano, rozmaring, majoránna, bazsalikom)
só, bors

A mézet rövid időre (10-20 mp) beteszem a mikróba, hogy langyos legyen és könnyen össze tudjam keverni a többi hozzávalóval. Melegítés után minden mást belekeverek és állni hagyom pár órán át. 

Felhúzom a pálcára a saslik hozzávalóit, egy husi (egy szalonna darabka), egy zöldség sorrendben. A pácot kiskanállal adagolom ki, majd kenem el. A kész saslikokat alutálcára teszem és letakarom alufóliával. Faszén felett addig szoktuk sütni, amíg a hús át nem sül, de a zöldségek még roppanósak. Sajnos ez szénfüggő (is), így nem írok időt, figyelni kell rá és néha forgatni is. 

Ha esetleg van egy megszokott fűszerporotok, amit szerettek és nem akartok annyit szórakozni a páccal, akkor a porból keverjetek ki olívaolajjal annyit, amennyit ugyanannyi mennyiségű alapanyaghoz használnátok, mint amit a pálcára húztatok. Ez gyorsabb, de finom megoldás. :)


Ha kész a saslik és a szén is kicsit gyengébben ég már, jöhet a kukorica. Nem főzzük meg előre, hanem minden csövet bekenünk egy kis vajjal (csak simán kézzel, mint amikor tepsit kensz ki). Nem kell sok vaj, egy csőre kb. fél diónyit se szoktunk kenni, majd enyhén meghintjük sóval. Ezután a csövet egy alufólia bugyorba tesszük (a tetejét nem zárjuk le teljesen) és így kerül a szén fölé a rácsra. Ennek több idő kell, mintha vízben főznénk ki a kukoricát, de ha kicsit odafigyelünk rá, olyan finom lesz, hogy ha csöves kukoricához jutunk, soha többé nem akarjuk majd máshogy készíteni. 

Ennyire egyszerűen szoktunk saslikot és kukoricát sütni. Igaz, időigényes, de nagyon finom. Remélem, meghoztam a kedveteket valamelyikhez. Ha megcsináljátok, írjátok meg, milyen volt!

Szoktatok saslikot vagy kukoricát sütni? Szerettek grillezni?

5 megjegyzés: