Az otthonom illata

A virágillat a tavaszt juttatja eszedbe, a frissen nyírt gyep a nyári estéket a teraszon, a fahéj illatától pedig rögtön karácsonyi hangulatba jössz? Nem véletlen, hiszen az illatok a legjobb emlékőrzők. De nem csak a számunkra kedves pillanatokat segítenek feleleveníteni. Lehet nyugtató, frissítő hatásuk, segíthetnek koncentrálni vagy akár elaludni is. 

Szeretem az illatokat, a hangulatokat, amikkel játszani tudok általuk. Bár bevallom, könnyű dolgom van, már attól is boldogabb vagyok, ha csak egy egyszerű, illatmentes gyertyát meggyújthatok és egy tea és a pillogó láng mellett élvezhetem a kedvenc könyvem esténként. Ha pedig még illatos is az a gyertya, az számomra a főnyeremény. Mostanában sokunknak meg kell tanulnunk élvezni az ilyen apróságokat; az otthon kuckózást - még akkor is, ha nincs tél és nagyon vágyunk a szabadba. Dehát mit tehetünk? Ha már úgy alakult, hogy otthon kell maradnunk, csempésszünk a napjainkba  egy kis (illat)hangulatot!
 
Úgyhogy gondoltam mesélek Nektek egy kicsit illatokról és használatukról ebben a bejegyzésben.  

Keresd a macskát! :D 

Aromaterápia otthon 
Az aromaterápia számomra sokáig valami egészen megfoghatatlan dolog volt, aztán végül is rá kellett jönnöm, hogy nagyon leegyszerűsítve úgy lehet összefoglalni, hogy minden, amihez növényi illóolajat használunk, az aromaterápia. 

Talán a jelenleg legfontosabb a teafaolaj és az eukaliptusz, amik nem csak frissességet nyújtanak, hanem levegőfertőtlenítő hatásuk is van. Utóbbit ezért szoktam a felmosóvízbe csepegtetni; órákig illatozik utána a lakás. A citrom illóolaj felélénkít, segít koncentrálni, a geránium harmóniateremtő hatású, de a rovarok nem szeretik. Elvileg menekülnek előle a szúnyogok és a kullancsok is. Ezt nyáron biztosan ki fogom próbálni. 

Az ylang-ylang édeskés illatával romantikus hangulatba hoz, a borsmenta és a neroli fejfájásűző, utóbbi pedig nyugtató hatású is, ahogyan a levendula illóolaja is. Ezt használhatjuk arra is, hogy könnyebben el tudjunk aludni. Igazából a végtelenségig lehetne sorolni még, érdemes utánanézni, mennyi mindenre jók. 

Az illóolajaknak számos felhasználási módja van, bedörzsölhetjük a bőrünkbe, inhalálhatjuk, párologtathatjuk vagy el is fogyaszthatjuk. Ettől mondjuk óva intenék mindenkit, nehogy valaki nekem felhörpintse a százas boltban vett, ki tudja mi van benne üvegcsényi lötyit. Nyilván csak szakember ajánlásával szabad ilyesmit fogyasztani, ahogy a bőrbe dörzsölésnél is óvatosan kell eljárni. Hígítatlanul ne essünk a bőrünknek semmiféle illóolajjal! 


A legjobb, ha késztermékek formájában használjuk őket: masszázsolajakban, fürdőbombákban,  fürdősókban, bőrradírokban biztosan olyan mennyiségben vannak, amivel nem okozhatunk kárt, nyugodtan élvezhetjük őket.

Nálam így illatozik a lakás
Régóta nem használok már illóolajat kerámiapárologtatóban - hiszen ez nem is a legbiztonságosabb dolog -, teljesen átszoktam az aroma diffúzorokra és a viaszpasztillákra. Előbbieket a fürdőben, míg utóbbiakat bárhol a lakásban, de inkább a kisebb szobákban használom előszeretettel. A bejegyzésben lévő képeken észre fogjátok venni, hogy leginkább a Yankee Candle az a márka, amit nagyon szeretek, tőlük van a legtöbb illatgyertyám és pasztillám (amit a brand esetében tartnak nevezünk).  

Az illóolajcseppentős módszernél sokkal biztonságosabb a tart felolvasztása. Legyen szó hagyományos, teamécsessel felmelegedő, vagy a manapság nagy népszerűségnek örvendő elektromos aromalámpáról. A tartok bár picik, nagyon sokáig illatoznak. 


Nagyobb helyiségekben viszont érdemesebb inkább illatgyertyákat használni - nagyobb felolvasztott felületről intenzívebben száll fel az illat. Bár elsőre drágának tűnhet egy nagyméretű Yankee Candle gyertya, de hosszútávon nagyon jó befektetés. Ha egy kicsit odafigyelünk rá, például nem oltjuk el hamarabb, minthogy ujjnyi viaszmedence keletkezne és nem égetjük indokolatlanul hosszú ideig (nem hagyjuk égni egész éjszakára, mert elfelejtettük elfújni), akkor nagyon sokáig elég ez a hatalmas adag. 

Én már eljutottam odáig, hogy különböző szezonokra különböző gyertyáim vannak és nem egy olyan van, amit már a második, esetleg a harmadik alkalommal veszek elő. A karácsonyi szezonra például már 4-5 gyertyám van, amik körülbelül félig vannak. A legrégebbit tavaly 4. alkalommal használtam az ünnepekkor. A virágos illatokat tavasszal használom, nyáron jöhetnek a gyümölcsös, citrusos darabok, ősszel pedig a fűszeres és édes aromák. 

Az újrafelhasználás szellemében azért is szeretek egyforma gyertyákat vásárolni, mert később hasznosítom őket konyhai tárolásra - így a konyhába nem vettem külön tárolóüvegeket - , a YC gyertyáim kitisztított üvegeiben tárolom a sót, lencsét, tésztát, stb... A legkisebb méret üvegeit pedig fűszertartóként hasznosítottam. De még rengeteg dolog tárolására el tudom képzelni a kiürült üvegeket; a nyaraláson összeszedett kagylókat, ásványokat, írószereket vagy fürdőszobai apróságokat is simán lehet tárolni bennük. 


A legkedvencebb kedvencem a Yankee Candle sós karamella illata volt, amit sajnos régóta nem tudok már beszerezni, de a fahéjasból mindig van itthon. Minden vágyam egy Bath & Body Works gyertya, úgy hallottam, ez a márka is elégé verhetetlen, ha illatgyertyáról van szó. Illetve egy Woodwicket is szeretnék még idén beszerezni. Ennek az a különlegessége, hogy fakanóc van benne, ami pattogva, ropogva ég, biztos nagyon hangulatos. 

Akár home office-hoz, akár sorozatozáshoz bátran gyújtsatok egy gyertyát, játsszatok az illatokkal, mert az ilyen apróságokkal nagyon sokat tehetünk a közérzetünkért.

(x) Szponzorált tartalom / A bejegyzés termékmegjelenítést tartalmaz

0 megjegyzés: