Járd a lábad tövig le vagy vágd a lábujjt tövig le!


Deichmann-ban jártam, sok cipőt láttam, el akartam szaladni, szabad-e kopogni?
Nekem nem, mert nem találok a lábamra megfelelő, kényelmes cipőt – pláne magassarkút. Mert kicsi a lábam és a 36-os méret már xs-es, alig pár modellből kapható. Így órákat töltök a cipőboltban, míg végigpróbálom a kínálat azon 25%-át, amiről azt gondolom, majd ez jó lesz nekem. Aztán nem. De lehetőségem nyílik rá, hogy hallgassam a többi vásárlót, akik ugyanúgy szerencsétlenek a rátalálásban, csak épp ők a cipőkre panaszkodnak, hogy kényelmetlenek. Egy hasonló Deichmann-tortúra alatt hallottam a következőket:


Le kéne vágatnom a lábujjam, akkor kényelmes lenne ez a platós.” 

Ennyi bevezető után már biztosan mindenki tudja, miről van szó. Bizony, a lábujjlevágásról, amiről sokan gondolják, hogy városi legenda. Mégis ki vágatná le a kis lábujját, hogy utána kecses (csonka) lábfejét magassarkú cipőkbe tudja bújtatni?




Susan Deming például nem riadt vissza az öncsonkíttatástól és léptei – állítása szerint, melyet minden róla szóló cikkben közölnek – könnyebbek, mint valaha, mert élete legjobb döntését hozta meg. Bár általában Susanról sok helyen azt írják, hogy levágatta a lábujját, sok helyen pedig azt, hogy csak lerövidítette második lábujját, hogy ne lógjon túl nagylábujján, s így kényelmesen beleférhessen cipőibe. Amerikában állítólag már bevett szokás a lábujj levágatása vagy megkurtítása azért, hogy a mindennapi magassarkú viselés fájdalommentes legyen. Azonban kevés helyen olvashatunk az eljárás egészségügyi kockázatairól. Illetve, engem személy szerint az is érdekelne, hogy az egyensúlyozást mennyire befolyásolja a lábujjaktól való megválás.




Természetesen több, cipő kényelmesebbé tevő beavatkozás is létezik, például a talp botoxszal való beinjekciózása. De miért nem találni egy olyan cikket, ami kijózanítja a spagetti vastagságú sarkakon tipegő hölgyeményeket? Ha nem is csak azt nézzük, hogy az egészségre káros hatásai lehetnek a lábujj levágásának – hiszen vannak, akiket ezzel nem lehet ösztönözni a hasonló beavatkozásokról való lemondásra – miért nem hangoztatja valaki, hogy „te szerencsétlen, hogy fogsz kinézni csonka lábfejjel”? Miért nem tálalják a témát negatívan? Miért kell ehhez a cukormáz (a „szexi a tűsarkú”) és miért nem mondja ki valaki, hogy őrültség ez az egész? A TB nem támogatja természetesen az ilyen műtéteket. Plasztikának számít, drága és felesleges. Inkább adakozz vagy vegyél kutyát, ha ennyire unatkozol. Meg különben is; mihez kezd a delikvens a levágatott „kényelmetlenítővel”? Hazaviheti, mint epekövet a műtét után?


Ti mit gondoltok erről a hóbortról? Levágatnátok a lábujjatok egy-két tűsarkúért? Szép lehet egy lábfej kisujj nélkül?

0 megjegyzés: