Fogyókúra: Mozgás

Kép forrása: LINK

Vannak, akik csak fogyókúrás étrenddel, diétával vagy legrosszabb esetben koplalással akarnak fogyni, de aki igazán szép és nem mellesleg egészséges módon szeretne a felesleges kilóitól megszabadulni, mozog is. 

A "mit ettél?" után a leggyakrabban azt kérdezik meg tőlem, hogy "mit sportoltál?". Ezt szeretném két részre bontani, először is, ha szigorúan akarok válaszolni a kérdésre, akkor semmit. Nem sportoltam, nem vettem részt semmiféle edzésen. Inkább úgy gondolok arra, amit csináltam, hogy "mozogtam" és nem mellesleg kieresztettem a gőzt. A szabály az volt, hogy mindennap minimum fél órát csinálok valamit. Ez legtöbbször az ellipszis tréner tekerése volt, de előfordult, hogy egyszerűen csak zenét kapcsoltam (valami jó ritmusosat) és táncoltam, ugráltam, pörögtem-forogtam rá, esetleg elvittem a kutyusunkat egy hosszabb sétára. 

-------A séta amúgy az egyik legjobb mozgásforma a nagy súlyfelesleget cipelő emberek számára, hiszem nem túl megterhelő. Ilyen lehet még az elliptikus tréner használata, a lassú kocogás és az úszás is. Válasszatok olyan mozgásformát, melynél egyenletes marad a pulzusotok, ne hajtsátok túl magatokat és elsőre ne akarjatok túl sokat, mert annak úgyis nyögés lesz a vége.-------

Emellett nagyon fontos, hogy az egész hozzáállásomon változtattam, sokkal aktívabb lettem. Ha valamilyen feladat volt, pattantam megcsinálni - ha csak porszívózásról, a boltba elugrásról vagy a szemét kiviteléről volt szó, ugrottam, hogy majd én. Lift helyett inkább lépcsőztem, voltak olyan helyek, ahova már inkább elsétáltam, minthogy kocsival vagy busszal menjek. Összességében szerintem ez többet számított később, mint a napi félóra "valamit mozgás". 

Mikor már erősebbnek, fittebbnek éreztem magam és lement jópár kiló is, elkezdtem változtatni, nehezíteni a napi rutinmozgáson. A fél órát legalább heti három napon egy órára emeltem. Ekkor már ténylegesen rákaptam az ellipszis trénerre, betettem egy jó kis sorozatot és úgy tornáztam, hogy közben a történet lefoglalta az agyamat. Emellett belevágtam Rubint Réka Add önmagad! tornavideójának nyúzásába is, volt olyan hét, hogy mindennap megcsináltam belőle az egyik részt, ami a comb/fenék formálására szolgált (nálam ez a legkényesebb terület). Illetve beszereztem fél kilós kézi súlyzókat, amikkel a karomat próbáltam formálni. 

Sosem mondta meg senki, hogy mit, hogyan csináljak, próbáltam a magam esze szerint összerakni a dolgokat, úgy, hogy jól essen, amit csinálok és 4-6 hetente változtattam az "edzésem" összeállításán, ütemezésén, hogy a testem ne szokjon hozzá.

Később aztán több mozgásformát is kipróbáltam, a legtöbbet YouTube videók segítségével. Nagy kedvencem lett a Kickbox elemeket tartalmazó kardió Jillian Michaels-től --- LINK ---, de néha zumbát vagy bármi mást is kipróbáltam, ami szembejött velem a videómegosztón és érdekesnek tűnt. Vannak nagyon jó csatornák, ahol rengeteg tippet kaphatunk profiktól és ha szükségünk van ilyesmi segítségre, akár kész 7/14/30/60/90, stb... napos összeállításokat, edzésterveket is találhatunk.  Linkelek párat azok közül a csatornák közül, amiket követek: XHIT Daily, BeFITFitnessBlender

Ha most kezdeném, lehet, hogy elmennék tanácsot kérni egy edzőhöz, de abban biztos vagyok, hogy konditerembe, közös edzésre nem mennék el. Ugyanígy nem állnék neki futni sem, pedig ezt többen tanácsolták, de egyszerűen nem érzem úgy, hogy tudnám csinálni, hogy lenne kedvem hozzá. Nekem az vált be, hogy egyedül "dolgozzak", ne kelljen másra figyelnem vagy ne kelljen arra figyelnem, hogy más figyel-e és mit szól ahhoz, amit csinálok (úgysem tudnám megállni, hogy ne ezen pörögjek). Én így gondolom, de ebben ne hallgassunk senkire, nekünk kell kitalálnunk, hogy zavar-e minket, ha más látja, ahogy tornázunk, mozgunk. Persze a legjobb eset az, ha ki tudjuk zárni az ilyesmit; sokszor hallottam már, hogy csoportban dolgozva ebben is sokkal jobb eredményeket lehet elérni. 

Kitől kérhetünk még tanácsot? Talán meglepő, hogy mennyire kézenfekvő, de fogyókúra kérdésében is nyugodtan forduljunk a háziorvosunkhoz. Ő tökéletesen tisztában van az alkatunkkal, az egészségünkkel, jobban fel is tudja mérni, hogy mire van szükségünk, mint mi. Mozgás kérdésében is tud tanácsot adni, terelgetni minket, például figyelmeztethet, ha inkább olyan mozgásformát kell választanunk, ami kíméli a gerincünket, ízületeinket, stb... 

Próbáljunk ki több mozgásformát, akár csoportos órákat is (hacsak nem vált ki ez rossz érzést belőlünk), a lényeg, hogy élvezzük, amit csinálunk. Ha olyanba fogunk, amit nagyon utálunk, egy idő után úgyis abbahagyjuk és lőttek az addigi fáradozásnak. Nem az a cél, hogy kikészítsük magunkat, haladjunk inkább kisebb lépésekkel, de egészségesen! Tegyük a mozgást az életünk részévé. hogy ne küszködjünk vele. Ez pláne akkor fontos, ha nagyobb súlytól akarunk megszabadulni. Pár nap, pár hét mozgástól nem fogunk lefogyni félembernyit. 

A lényeg tehát szerintem az, hogy ne csak, hogy rendszeresen mozogjunk, de legyünk aktívabban úgy általában és persze egy kis kitartás sem ártana. :) 

2 megjegyzés:

  1. Válaszok
    1. Szia! Az enyémet látod csak? Mert a két tornázósat sajnos én sem látom. Valószínűleg törölték őket, mert keresőben sem találok rá. Hamarosan szeretném frissíteni ezeket a régebbi bejegyzéseket, úgyhogy majd valahogy orvosoljuk a dolgot.

      Törlés