Házibarkács Curry - Recept


Mindig is szerettem a fűszeres ételeket, a Chicken Tikka Masala az egyik kedvencem, illetve sokat kacsintgattam már a curryfélék felé is, bár utóbbit még sosem kóstoltam. Gondolkodtam már rajta, hogy elkészítem, de mindig volt legalább egy alapanyag, amin fennakadtam. Mert hát mégis, honnan szerezzek ilyen-olyan curry pasztát, halalaplevet, stb... Már régebben összeírogattam, mit szoktak beletenni általában ebbe az ételbe és ma végre elkészítettem a saját verziómat. Annyira saját(os) lett, hogy nem is biztos, hogy lehet currynek nevezni, de legalább finom volt. Egy próbát megér annak is, aki nem szereti, ha egy étel annyira csípős, hogy lemarja a száját, mert a paprikaalap itt nem chiliből készült. 

Paprikapaszta
3 db közepes tv paprika
1 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 db fahéjrúd
5 szem fekete bors
fél teáskanál római kömény
fél teáskanál őrölt koriander 
1 teáskanál őrölt gyömbér
kevés szerecsendió
1 db szárított chili paprika (esetleg erős paprikakrém)
3 evőkanál sűrített paradicsom
1 evőkanál napraforgó olaj

Curry
4-5 dkg csirkemell filé
2 dl kókusztej 
2 dl tyúkhúsleves alaplé
1-2 dl főzőtejszín
2 teáskanál keményítő
1 teáskanál cukor
fél citrom leve


Először a paprikás krémet készítettem el, ehhez a leírásban olvasható egész fűszereket megpirítottam egy wok aljában. Ez kb. 3 perc alatt megvan, a kömény el is kezd pattogni ennyi idő alatt. Vigyázzunk, ne pirítsuk túl! Mehet is az aprítógépbe - a fahéjrúd kivételével. A paprikát, vörös- és fokhagymát apró kockákra vágtam, kis adagonként hozzáadtam az aprítóban lévő fűszerekhez. Mikor már nem voltak benne nagyobb darabok, hozzáadtam a por állagú fűszereket, az olajat és a paradicsomsűrítményt. Majd az egészet összedolgoztattam a géppel, míg krémes, de nagyon enyhén darabos állagú pasztát nem kaptam.

A csirkét kockákra vágtam és kevés mogyoróolajon (teljesen jó a napraforgó is) megpirítottam a wokban 2-3 percig, hogy csak a külseje fehéredjen el. Ezután hozzáöntöttem a tyúkhúslevest, a tejszínt és a kókusztejet (ez szerencsére már könnyen beszerezhető itthon is) és az egészet jól megsóztam. Forrástól számítva 5 percig főztem, majd hozzáadtam az előzőleg elkészített paprikapasztát. 


Elkevertem és forrástól számított 5 percig hagytam összefőni. Evőkanállal kivettem egy keveset a léből egy bögrébe és habverővel eldolgoztam benne a két teáskanálnyi keményítőt. Ezt a keveréket visszaöntöttem, majd tovább főztem a curryt. Ha a keményítő összekapja a szószt, már kész is. Lehúztam a tűzről, belekevertem a cukrot és belefacsartam a fél citrom levét. Rizibizivel tálaltam, de tésztával is finom.


Egészen pontosan nem tudtam, mire számítsak, hiszen még sosem ettem curryt, de nagyon ízlett ez a verzió. Legközelebb petrezselymet is fogok tenni bele. Különben nyugodtan próbálkozzatok a fűszerekkel, én vagy 100 receptet böngésztem át, hogy megtudjam, mit szoktak beletenni, végül nálam az határozta meg a dolgot, hogy mi volt itthon. De lehet még curryport, kurkumát, fehér borsot, stb... is használni.

Alapból a paprikapaszta chili paprikából készülne, én meg kikészülnék tőle, úgyhogy maradt a könnyebben megvásárolható tv paprika, a chili pedig szárított formában került az ételbe. Ha valaki egyáltalán nem szeretne még egy kis csípős utóízt sem, elhagyhatja, de a fűszerek alapból olyan erősek, hogy szerintem ez nem sokat számít.

Remélem meghoztam a kedveteket ehhez a leegyszerűsített curryhez. Jó étvágyat!

Írjátok meg, ha elkészítettétek! Szeretitek a fűszeres ételeket? Ettetek már curryt?

4 megjegyzés:

  1. Imádom a curryt :) Biztosan ki fogom próbálni ezt a receptet!

    VálaszTörlés
  2. Ügyi vagy nagyon, ide érzem a zamatát ennek a fűszerbombának! :)))
    Pusza: Reni

    VálaszTörlés
  3. Hát ez valami fantasztikusan gusztán néz ki, biztos kipróbálom :)

    VálaszTörlés
  4. Köszönöm Lányok, ha elkészítitek, remélem, Nektek is ízleni fog! :)

    VálaszTörlés