A nagy bőrkép-hazugság

Minden nyáron eljönnek azok a forró napok, amikor az ember még a saját bőrét is nehezen viseli el, nemhogy még smink is legyen rajta. Amikor jól be van állítva az arcápolási rutinom, nagyon nem érdekel, van-e rajtam smink és ebben az időszakban mindig elgondolkodom azon, milyen annak, aki nem tud nélküle élni. Illetve emellett nyilván azonnal belém hasít az a gondolat is, hogy mi bloggerek, vloggerek mennyire vagyunk ebben hibásak. Ugyanis az, amit belőlünk láttok mondjuk az Instagramon, nem mindig fedi a valóságot; ezt már jól tudjuk mindannyian. De annyira összetett ez az egész... Szóval arra gondoltam, most kiírok magamból mindent ezzel kapcsolatban. 

Ekkor kezdtem el érezni a nyomást... 

Nagyon sokáig nem sminkeltem magam, már egyetemista voltam, amikor elkezdtem. Bár már a középiskolában is volt olyan osztálytársam, aki nem volt hajlandó smink nélkül utcára menni, azért az egyetemen találkoztam igazából először ilyen emberekkel. Volt egy barátnőm, aki órákkal korábban kelt, tökéletesen begöndörítette a haját, kisminkelte magát és csak úgy indult el otthonról. Csak úgy, sehogy máshogy. Sosem láttam smink nélkül. Manapság sokszor eszembe jut, mert egyre inkább ezt veszem észre a "mai fiatalokon". Hiszen a smink folyik a csapból is, ezzel van tele a YouTube, az Instagram, a TikTok... 

Azt vettem észre az évek során, hogy lassan nem merek videót csinálni, ha nem vagyok kisminkelve. A sminkmentes videóimnál volt, aki megkérdezte: "Miért nem vagy szép ebben a videóban?". Egyre több ilyen komment volt, még ismerősök is kifejtették, hogy azt hitték, én mindennap sminkelek. Hiszen követnek YouTube-on és Instán és arra számítottak, hogy ki leszek festve, amikor találkozunk. Ekkor kezdtem el érezni a nyomást... és csúnyának látni magam smink nélkül.  

Pedig ez még nagyon a kezdetekkor volt, még nem volt száz meg száz sminkes YouTube csatorna. Vicces lehet, hogy ezt így írom és úgy beszélek, mint az "öregek", de tényleg elszaladt mellettünk pár év alatt a technológia, mindenkinek olyan telefonja van, amivel értelmes képeket lehet készíteni és bárkinek lehet egy mutatós Insta profilja, ha szán rá egy kis időt. Viszont ez a "kis idő" sokaknál a retusálásra és filterezésre ment el és már nem volt elég a smink, a kisminkelt arcokat is el kellett simítani, eltűntetni a pórusokat, a bőrhibákat, az átsejléseket az alapozó alatt. Sokan elkezdték feljavítani a színeket, a tusvonaluk szélét egyenletesebbre rajzolni és akkor arról még nem is beszéltünk, hogy van, aki lefaragja az orrát, a tokáját, megemeli a szemöldökét, kifehéríti a fogait - mindezt számítógép vagy egy telefonos app segítségével.

Az influencerek hazudnak? 

Szóval eltorzult ez az egész és néha még én - aki amúgy tudja és látja, hogy az a bőr bizony photoshoppal van tökéletesítve a "nagyok" poszjaiban - is elbizonytalanodom egy-egy képem posztolása előtt. Pedig még így is fel vannak javítva a képeim, úgy, hogy hozzájuk sem nyúlok. Iphone-t használok, ami sokban megkönnyíti a termék- és sminkfotózást, de például a belső kamerán át nézve a sminkemet, észreveszem, hogy bizony nem sima, hanem kicsit kozmetikázott képet lő rólam a telefonom. Ha pedig a YouTube-ra készítek videót, állítok a kontraszton, a fényeken, a színeken... minden kicsit szebb lesz. Sokan használnak (stúdió) lámpákat a videóik felvételéhez. Ezek is sokat tudnak javítani a bőrképen és akkor még semmi utómunka nem is történt. Illetve szeretném elmondani, hogy sokszor, amikor azt hiszed, smink nélkül van az influencer a videóban, akkor igazából tett magára egy kis korrektort, egy kis szemöldökzselét, használt akár egy kis pírt vagy szemceruzát is... nem, nem veszed észre. 

Teszem hozzá ezzel még véletlenül sem azt akarom mondani, hogy át akar verni! Ha nem hazudja azt, hogy nincs rajta smink, miért ne lehetne? Hiszen ki ne akarna szépen mutatni egy felvételen vagy akár a mindennapokban?? 

De az agyad csak azt látja, hogy az az ember szép azon a képen, abban a videóban. Ha mondja, hogy van rajta smink, ha nem; az agyadat ez nem érdekli. Csak arra emlékezteted magad legközelebb, amikor tükörbe nézel, hogy bezzeg te nem úgy nézel ki, mint ő. Egyre többször szembesülök azzal, hogy egyszerűen az embereknek fogalmuk sincs, milyen valójában a bőr, akár natúran, akár smink alatt. Úgyhogy most elmondom a titkot: Mindenkié "hibás". Mindenkinek vannak pórusai, (néha) pattanásai, gyulladásai, foltocskái. De ne csak az arcunkról legyen szó: mindenkinek vannak striái, apró erecskéi, amik lilán vagy olívaszínűen átütnek a bőrön és még rengeteg, rengeteg ilyen dolgot tudnék mondani. A bőrnek színei vannak. A bőrnek textúrája van! 

Ha legközelebb nézel magadról egy képet vagy a tükörben vizsgálod magad, ez jusson eszedbe! Ha esetleg arra adnád a fejed, hogy egy nem kisminkelt ember videóját nézed és megírnád neki: Miért nézel így ki, miért nem vagy szép?" Na, akkor is jusson eszedbe ez az egész! 


Mit várhatsz a sminktől?

Sokan irreális hatást várnak a sminktől, pontosan azért, mert a kedvenc Youtube-os sminkvideósuktól azt látták, hogy neki tökéletes lesz a bőre tőle. Erről már úgyis írtam, hogy csak a jó fényelés is sokat segít a felvételeken - ahogy sokat ronthat is rajtuk és megmutathatja, sőt kiemelheti az apró egyenetlenségeket. Az első és a harmadik képet ebben a bejegyzésben surlófényben csináltam, hogy a legapróbb pórusomat is eltúlzottan láthassátok. Ennyit számít ez. 

Az alapozó nem radír, nem töröl le mindent az arcodról, csak egységesíti a színt és alapot biztosít a többi terméknek. Ha ezt vagy a korrektort vagy bármi mást túl vastagon viszed fel, nem lesz szép a végeredmény. Sőt, ha túlzásba esel, inkább csak sikerül kihangsúlyoznod azt, amit el akartál fedni. Ne azt várd a sminktől, hogy egy teljesen másik ember nézzen vissza rád a tükörből! Csak úgy és addig használd, amíg örömet okoz és nem maszkként viseled! A pórusok, szeplők, pattanások, anyajegyek nem elfedni vagy szégyellni való dolgok, teljesen természetesek. 

Egyáltalán nem azt mondom, hogy ne használj korrektort, hogy eltakard a pattanásokat, csak legyél tisztában azzal, hogy másnak is vannak és nem cikik. Ha le akarod korrektorozni őket, tedd. Ha nem akarod, attól nem vagy rosszabb vagy kevesebb!

Nyilván vannak problémák, amik el tudnak hatalmasodni és van, akinek nem csak pár jövő-menő pattanása van és az állandó küzdelem a gyulladt foltokkal megkeseríti az életét. Ez hatalmas terhet tud róni az emberre lelkileg is. Ha ilyesmivel küzdesz, bátran keresd fel a háziorvosod, bőrgyógyászod, egy szakember sokat segíthet a kezelésben és egy hatékony bőrápolási rutin kialakításában. Ha nincs nagy baj, szerencsére kicsit utánanézve a dolgoknak mi magunk is sokat tehetünk a bőrünkért, az arcápolás ugyanúgy lehet az önszeretetünk és/vagy a énidőnk része, mint bármi más, ami örömöt okoz. 

Egy jó arctisztítóval, hidratálóval és fényvédővel már rengeteget tehetünk magunkért. Utóbbit főleg szeretném kiemelni ebben a nyári melegben, mert ahogy a héten egy twitter bejegyzésből rá kellett jönnöm: Még mindig nem beszélünk eleget a fényvédelemről. Tudom, sokan nem szeretitek az 50 SPF termékeket, mert vastagnak és nehéznek érzitek őket - sajnos nagyon nehéz megtalálni a számunkra tökéleteset -, de legalább egy 25-ös fényvédő faktorú hidratálót iktassatok be, ha mást nem is! Sokkal jobb egy SPF 25 hidratáló megfelelő mennyiségben felkenve, mint az 50-es fényvédő, ami a fiókban porosodik, mert nincs kedved felkenni reggelente. Nagyon tudom ajánlani a CeraVe Moisturizers hidratáló arckrémjét például. 

Ne feledkezzetek meg a testápolás fontosságáról ebben a melegben se, vigyázzatok a bőrötökre és ne feledjétek, hogy nagyon fontos jó kapcsolatot ápolni vele! 

1 megjegyzés: