Smoothie – a legjobb reggeli 1. +Receptek


Egy ideje igyekszem mindennap reggelizni. Sokféle reggelire ajánlott kímélő, fogyókúrás fogást kipróbáltam – müzli, joghurt, főtt tojás, zöldség mix, szendvics, stb... - a legjobban beváltakat szeretném megosztani veletek, hátha nektek is megtetszik valamelyik; úgyhogy kezdem is a sort a smoothie-val. :)

Tudjuk, hogy a zöldségek, gyümölcsök nagyon egészségesek, sokan a reggelihez is isznak narancs, cékla, egyéb leveket, viszont megfeledkeznek róla – ahogy a barátaimtól is hallom -, hogy ezekben az innivalókban is van kalória, nem is kevés. Egy pohár (100%) narancslében majdnem ugyanannyi kalória van, mint egy pohár kólában – persze nem mindegy, hogy mennyi és milyen cukorról, milyen összetevőkről beszélünk. Így, ha szépen megreggelizünk és iszunk rá egy-két pohár (mondjuk) narancslevet, mondhatni, duplán reggeliztünk. Persze van, akinek ez nem probléma, de fogyókúraszezonban érdemes figyelni rá, szerintem. Egy barátnős csevegés alkalmával, mikor beszélgetőpartnerem éppen azt boncolgatta, hogy ő a gyümölcslevet választaná, de azzal nem lakik jól, „meg különben is, az csak lé, bármennyire rostos”, jutott eszembe, hogy miért ne reggelizhetnénk smoothie-t. Ez a gyümölcskészítmény kb. aranyárban van felénk – 300-500Ft körül mozog /250ml. Úgyhogy előszedtem a turmixgépet és mindent beledobáltam, amit találtam itthon és úgy gondoltam, jó lehet a smoothie-ba. Azóta sokszor készítettem már, különböző variációkban és nagyon szeretem. Van annyira sűrű, hogy nem kívánok mást reggelizni utána, ráadásul sokkal tovább kitartok vele, mint egy piritós-szendvics reggelivel.

 
Tapasztalat:

Mindig használjunk valamilyen levet is a smoothie elkészítéséhez, vizet vagy 100%-os gyümölcslevet, ezzel a sűrűségét is változtathatjuk és a turmixgépünk is hálás lesz érte, ha nem hagyjuk becsavarodni a „szárazabb” gyümölcsdaraboktól. Gyümölcsléből én az Aldi-s körtelevet szoktam használni, semleges, de kellemes íze van. Ez kerül elsőként a gépbe, ebbe adagolom bele a gyümölcsöket/egyebeket.

A smoothie hidegen finomabb, elkészítés tán hagyjuk állni kicsit a hűtőben vagy ha elég nagy teljesítményű a turmixunk, daráljunk bele jégkockát.

Ha nem lenne elég édes az eredmény, ne cukrozzunk! Használjunk egy kevés mézet, agave szirupot, jázminpakóca (stevia) kivonatot.

Ha van otthon mentánk (ha kicsit bátrabbak vagyunk, akkor más fűszernövényünk, például bazsalikom) tépkedjünk pár levelet, turmixoljuk a smoothie-hoz használt folyadékba még a gyümölcsök előtt.

Próbálhatunk hozzá tejet, joghurtot, csokoládét, mogyoróvajat is adni.

Ne mindent egyszerre pakoljunk a gépbe, hanem szépen, fokozatosan adagolva turmixoljuk a gyümölcsöket.


RECEPTEK
Smoothie bármilyen gyümölcsből (és zöldségből) lehet, a variációknak csak a képzeletünk szabhat határt. :) A kedvenceim a sok közül, az alábbi három – mindig azt dobtam a turmixba, ami éppen itthon volt. (A mennyiségekből 4-6 adag jön ki.)


Bogyós smoothie
1dl körtelé
2db közepes alma
1db közepes körte
2 marék bogyós gyümölcs
(Kép legfelül)

Mustárszín smoothie
1dl víz
2 közepes alma
1db banán
2 db kivi

Vattacukor smoothie
1dl körtelé
1db nagyobb zöld alma
1db banán
fél marék eper
1 marék áfonya

Ti szoktatok smoothie-t inni, készíteni? Szeretitek a gyümölcsleveket? Melyik a kedvenc gyümölcsötök?

5 megjegyzés:

  1. Szia Negiluy,
    nagyon jól néznek ki, és igazán tartalmasak is:-) Régebben gyakrabban készítettem, már nagyon várom a szeder szezont, mert az nagyon megdobja az egészet, jó színe lesz tőle:-) Javaslatom: az almáshoz jó egy kis fahéj is :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A szeder nálam nem jut el a turmixig, annyira szeretem. Bár idén szeretnék lekvárt főzni belőle, úgyhogy önuralmat kell gyakorolnom. A fahéj is nagy kedvenc nálam, minden reggel megy egy kevés a kávémba, nagyon jót tesz az emésztésnek. Ki fogom próbálni smoothie-ba is, köszönöm a tippet! :)

      Törlés
  2. Jujjj ez nagyon jól hangzik:) én eddig mindig csak simán banánnal csináltam,de ki fogom próbálni vegyítve :)

    VálaszTörlés
  3. Én vacsira szoktam ilyesmit inni, csak én turmixnak hívom, bár annál azért szerintem sűrűbb, amit csinálok, de ettől hígabb. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát igen, ez alig csúszik a pohárban, annyira sűrű. :D

      Törlés