Tzatziki Light | Recept



Nem tudom, ki hogy van vele, de én nagyon szeretem (szerettem) a salátákat. Persze azokról van szó, amiket jól megtejfölöznek, megmajonézeznek, nehogy egy könnyed fogásról legyen szó. Évek óta nem tudom már megenni ezeket (nem bírja a gyomrom, de persze kis mennyiséggel néha próbálkozom és mindig megbánom) és el is kezdtem lemondani róluk. 

Nálunk a leggyakrabban készített "húskísérő" saláta a tzatziki, ami lényegében reszelt uborka, valamivel, amiben úszkál (tejtermék). Első találkozásom ezzel a salátával vendégségben történt, ott tejföllel és majonézzel készült. Ez elég régen volt, emlékszem, hogy végül is finom volt, de már akkor sem találtam gyomorkímélőnek. Ma meg már a székről is lefordulnék, ha megenném. A internetet böngészve láttam, hogy joghurtot, görög joghurtot ajánlanak hozzá, az eredeti receptre hivatkozva. 

Bár tejföl helyett nagyon sokan ajánlanak natúr joghurtot, a gyomrom azt sem tartja valami könnyed dolognak és az édeskés, közben mégis savanykás, tejes íztől a falat tudnám kaparni, akármilyen fűszerrel vagy olajjal is próbálják meg enyhíteni (elnyomni...). Például salátaöntet készítésekor, amikor fűszereket, olajat és citromlevet adnak hozzá, majd rálocsolják jó vastagon a zöld(ség)ekre. Így nálam a (jég)saláta salátaöntete is olívaolaj szokott lenni, mert a készen kaphatóak cukrosak, zsírosak, sbt... még vagy ezer dolgot fel lehetne sorolni. 

Ennek a bejegyzésnek igazából nem is maga a tzatziki lesz a lényege (azért valami címet mégiscsak kell adni az írásnak, na), hanem a "lehet ezt így is" módszer, mert felénk joghurt ide vagy oda, nem bírnak elszakadni a tejfölözéstől. Pár éve már felfedeztem az egyetlen natúr joghurtot, amit meg tudok enni, mert könnyű az állaga és nem túl sok az íze sem. Magában még mindig nem csusszan le, kell bele egy kis zab, gyümölcs vagy legalább egy kis méz, de már ez is nagy lépés volt. Tadááá az Aldi (70-80 Ft-os) zsírcsökkentett natúr joghurtjáról beszélek. 


A tzatziki alapreceptje így is a világ legegyszerűbbje, hát még az én verzióm! Le kell reszelni héjastól 2 kígyóuborkát. Egy picit szoktam állni hagyni így, hogy eresszen levet (nem sózom le, nem facsargatom, ezt mindig feleslegesnek tartottam és amikor dolgoztam gyrosozóban, láttam, hogy ezt a lépést ők is kihagyják (viszont tejfölt használtak)), amit nagyjából leöntök a reszelékről. Hozzáadom az Aldis joghurt felét, zom, borsozom ízlés szerint. Jöhet a fokhagyma, 3 gerezdet szoktam belepréselni, persze ez is ízlés kérdése. Ennyi. Lehet még cifrázni friss kaporral és/vagy citromlével. Ami még fontos, hogy pár órára be kell tenni a hűtőbe, hogy az ízek összeérjenek. Meg amúgy is hidegen fogyasztva finom. :)

Az első ilyen adag elkészítésekor betettem az asztal közepére a vasárnapi ebédnél, az addig megszokott, vastagon tejfölös helyett. Ízre senki nem vette észre a turpisságot, csak az állag árult el, bár szinte mindenki azt hitte, hogy csak annyi a különbség, hogy nem facsartam ki rendesen az uborkát (mert nálunk ugye szigorúan sózni és kétszer facsarni kellett addig). Azóta csak így esszük --- és mindig nekem kell elkészíteni.  

Receptnek azért ezt túlzás nevezni, de hátha kedvet kaptok az elkészítéséhez. Jó étvágyat! :) 

Szeretitek az ilyen salátákat? A görög ételeket? A tzatzikit? 

3 megjegyzés:

  1. Hát...én ettem igazi házi görög tzatzikit, amit a rokonom készített. Az itthon eladott görög joghurtnak semmi köze a kint kapható joghurthoz. A kinti natúr joghurt igen érdekes ízű egyébként, a mai napig nem tudom ízlik e vagy sem. Ott nagyon nedves a joghurt, így egy éjszakán át textilbe teszik a terméket, hogy kicsöpögjön a felesleges savó és lé. Aztán adják hozzá az uborkát. Arra viszont nem emlékszem, hogy külön lenne-e fűszerezve...a magyart amúgy jobban kedvelem. Mármint az itthon kapható yoghurttal.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sajnos se Görögország, se eredeti görög joghurt közelébe nem jutottam még. Bár lehet, hogy utóbbi jobb is, ha így marad, az alapján, amit írtál. Nekem marad ez a pancsolt tzatziki. :D :)

      Törlés
  2. Szia! Nagyon régiek a bejegyzéseid. Elolvasgattam párat. Vajon 5-6 év alatt változott-e a véleményed valamiről? pl. ez a saját zatziki készítéséhez használt Aldi joghurt lehetőség csak annak adatik meg, akinek közelében van Aldi. Ezért nem lehet kijelenti ennyire egyértelműen, hogy csak ez a jó! Mi van, ha valaki ezt nem tudja megvenni csupán azért, mert nincs Aldi-ja. Más opció esetleg? Érdekes dolog, hogy éppen ide írok, mert tudod mi hozott el hozzád? - a fekete arcmaszk, tudod az a Japán :) És akkor miért irogatok a zatzikiről ? - hogy miért? mert elég sokmindent elolvastam blogodon. Ettől függetlenül kiváncsi lennék, változott-e és hol és miben a véleményed az utóbbi években, vagy esetleg napjainkig.

    VálaszTörlés