Hogyan lehet gyorsan lefogyni? - FoGYIK 1.


via Pinterest - LINK

Bár egy ideje nem készült fogyókúra témában bejegyzés, videó, mégis a legtöbb e-mailben érkező kérdés erről a témáról érdeklődik. Minden levél kicsit más, mégis, szinte mindegyikben ugyanazok a kérdések szerepelnek. Így elindítok itt a blogon egy sorozatot - ez lesz a FoGYIK, melyben bejegyzésenként egy-egy ilyen gyakran ismétlődő kérdést szeretnék boncolgatni. Remélem, hasznos lesz számotokra.

"Hogyan lehet gyorsan lefogyni?"

Minden második levélben előfordul ez a kérdés, így ezzel kezdeném a sort. Sehogy. Le lehet fogyni gyorsan, egészségtelen módszerekkel, csodadiétákkal, esetleg bogyókkal, de ebben az esetben elmondható, hogy az eredmény általában nem tartós és még az egészségedet is veszélyezteti. Ha például a koplalás mellett döntesz, nem csak, hogy beteg lehetsz, de bágyadt és lehangolt is. Megfelelő fogyókúrával ez nem fordul elő. 

Talán kissé már unalmas, de nekem is le kell írnom, a fogyáshoz - és utána a súlytartáshoz - nem egy rövid út, hanem az életmódváltás vezet. Ha fogyni szeretnél, add meg magadnak az időt az eredmény eléréséhez, ez nem csak testi, de lelki szempontból is fontos. 

Táplálkozz egészségesen és mozogj. A táplálkozásra például ITT már kitértem, a mozgásról is volt már szó, de ehhez szeretnék még valamit hozzátenni, ami szerintem segít gyorsítani kicsit a dolgokon. A mozgásról ebben az esetben nem úgy van szó, mint x ideig tartó sporttevékenységről. Tornázz, fuss, jógázz, amit csak szeretnél, de emellett légy aktív. Válaszd a lépcsőt a lift helyett, menj egy megállóval tovább, míg felszállsz a  buszra, kapcsolj zenét - mondjuk a takarításhoz - és mozogj egy kicsit a ritmusra. Ez a módszer akkor is jó, ha alapból nehezen veszed rá magad a mozgásra. Ha aktivizálod magad, egy idő után hozzászoksz és a napi teendőidet is hatékonyabban tudod elvégezni. Több kalóriát égetsz és kevésbé fáradsz el. Ha emellett pedig válogatottan étkezel, visszaszorítva (de nem kiiktatva a cukrokat és zsírokat), hamar érhetsz el eredményeket. Szerintem így érdemes "gyorsan" lefogyni. 

De! A hozzáértők azt mondják, az eredményes fogyókúra 30%-ban mozgás, 70%-ban étkezés kérdése.

Egy kicsit kitérnék itt az interneten terjengő fogyókúrás étkezési összeállításokra is. Nemrég Facebook poszt formájában hívtam fel a figyelmet egy összeállításra, melynél a reggeli ajánlat egy darab kockacukor volt! Bárki is állította össze a menüt, biztos vagyok benne, hogy nem próbálta ki, ugyanis leírni már nem tudta volna. Egyszerűen nem tudom elégszer hangsúlyozni, hogy a fogyókúrázáshoz ész kell. Ezért nem is próbálok menüsorokat, kőbevésett napirendeket közzétenni. Minden ember más és más és minden szervezetnek másra van szüksége. Azzal a céllal kezdtem el annak idején a fogyózásról írni, hogy megmutassam, ép ésszel is le lehet fogyni, nem kell senki agyszüleményét követnünk ahhoz, hogy eredményeket érhessünk el. Érdemes kutakodni, böngészni, tanulni a témáról - például a különböző élelmiszerek élettani hatására gondolok - de ezt ne egy női magazin lapszámeladó csodafogyókúra hasábjairól tegyük meg, ha lehet.  

Ha elfogadod és szereted magad, akkor pedig élvezni is fogod a fogyókúrát és nem csak akkor leszel boldog, mikor elérted a vágyott súlyt, hanem akkor is, amikor egy-egy kilótól megszabadulsz és egyre jobban és jobban érzed majd magad a bőrödben. Így már nem is fontos annyira az a "gyorsan fogyás", nem igaz? :)

Nem vagyok orvos, nincs táplálkozással, egészségüggyel kapcsolatos végzettségem. Így a tőlem származó információkat ne úgy olvasd/hallgasd, mintha egy szakember beszélne. Nem tanulmányaimon, hanem tapasztalataimon keresztül próbálok kalandozni a súlyvesztés útvesztőiben - ezt vedd figyelembe!

Minden vélemény számít! Írd meg a tapasztalataidat, gondolataidat! Ezek a bejegyzések azért is készülnek, hogy alattuk komment formájában megvitathassuk gondolatainkat. Van egy jó tipped? Oszd meg velünk, segítsük egymást! 

7 megjegyzés:

  1. Teljes mértékben egyetértek Veled. Sok fogyókúrával próbálkoztam már, de a leghatékonyabb megoldás ami nálam bevált az egészséges, változatos étrend. Lehet sokkal kevesebbet eszem, de nem éhezem, se nem koplalok. Amint tudok többet mozgok, tornászom a kis szobácskámmal, valamikor a párommal együtt égetjük a zsírt. Sokat jelenthet, ha van kivel mozogni, mivel erőt adhattok egymásnak. Nekem ez sokat segített :) Nem fogytam gyorsan, de az eredményemmel elégedett vagyok, mivel nem céltudatosan fogyok, hanem szép lassan, csak úgy. Sok sikert mindenkinek, aki le szeretne fogyni. Én így 2 év alatt közel 15 kilót leadtam. Lassú folyamat volt, de megérte :) közeledek az álmom felé :)

    VálaszTörlés
  2. Teljes mértékben egyet értek veled. Nagyon oda kell figyelni arra, hogy mit eszünk és nem szabad hinni a csodadiétáknak, meg a csodabogyóknak, mert csak ártunk magunknak, a testünknek. Én szerencsére soha nem próbálkoztam ilyenekkel, habár még régebben megfordult a fejemben.
    A mozgás pedig valóban fontos. De mindig olyat válasszunk, amit tudjuk, hogy képesek vagyunk élvezni. Ez fontos. Mivel, ha valaki teszem azt nem szeret futni, de imádja például az úszást, akkor ne sanyargassa a testét a 5-10 km-ek lefutásával.
    Akik egyszer belevágnak, azok aztán már nem tudják majd abbahagyni és nem szívesen néznek rá a fehér kenyérre. Én legalábbis teljesen így vagyok a dologgal. :)

    VálaszTörlés
  3. Száműztem a szénhidrátokat az étrendemből, hetente csak 1-2 alkalommal eszem édességet (és akkor sem egy doboz Raffaellot egy húzásra), este 6 után semmi kaja, naponta itthoni torna, heti egy-két futás/úszás. 3 hónappal szülés után már majdnem a régi súlyomnál vagyok :) Amit fontosnak tartok, hogy ha nekiállunk fogyókúrázni, midnenképp mozogjunk is valamit, egyrészt a zsírégetés, másrészt a kötőszövetek erősítése miatt. És a motiváció! :)

    VálaszTörlés
  4. Nagyon örülök, hogy írtál erről és tökéletesen azonos véleményen vagyunk. Amikor meglátom a netes magazinokon is az újabb 3 napos csodadiétákat, meg ilyen-olyan étrend kiegészítőket fogyasztó céllal konkrétan sikítva tudnék kiszaladni a világból. Életmódváltás kell, ami bizony nehéz és hosszú folyamato, de megéri :)

    VálaszTörlés
  5. Negim, díjat kaptál tőlem :)
    http://njoythestyle.blogspot.hu/2014/07/liebster-award-djkaty-tol.html
    Pusza: Reni

    VálaszTörlés
  6. Kedves Negim!

    Nagyon motiváló az oldalad. :) Köszönöm szépen!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én köszönöm a kedves kommentet és azt, hogy itt vagy, olvasod a blogot! :)

      Törlés